Úvod › Fóra › Hledám souputníka › Zimní Camino 2025 🎄👣
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
Veru – rychlochodka copatáHost
Hledám rady a možná i parťáka na Vánoční Camino 2025 🎄👣
Buen Camino!
Jsem poutnice z Česka, pro kterou se Camino stalo životním stylem. Je mi 25 let, jsem studentka a momentálně žiji ve Slovinsku, kde jsem na Erasmu. Díky své první poutní cestě jsem našla odvahu vydat se vstříc Erasmu, i přes svůj velký strach. Mimochodem Camino je pro mě opravdu vším a tolik mě ovlivnilo, že jsem o něm začala psát i svou diplomovou práci.V roce 2024 jsem ušla své první Camino Portugués la Costa (300 km) a letos jsem dokončila svou druhou velkou pouť, 40 dní z Toulouse až do Santiaga de Compostela a dál do Fisterry (1234 km). Z Toulouse jsem se vydala proto, že jsem tam navštívila svého poutníka z první cesty a odtud už vedla cesta jen dál…
Během druhé pouti jsem si uvědomila, že člověk je šťastnější, když žije s málem a zároveň se tím stává bohatším. Proto jsem se letos zřekla materiálních dárků a přeji si k letošním Vánocům pod stromeček jen jedno: vrátit se na Camino znovu! Rodiče mi místo dárků přispějí na letenku, protože největším darem je pro mě být znovu na Caminu, kde jsem nejšťastnější.
Na poutě se vydávám vždy sama, ale cestou potkám spoustu nových lidí. Poutníci mi dali přezdívku rychlochodka copatá, protože chodím docela rychle a na poutě si nechávám prodlužovat copánky. Na pouti mám sklon vymýšlet různé „extrémy“. Třeba celodenní jezení jen banánů, testování vlastních hranic nebo dlouhé úseky na jeden zátah. Letos jsem si dokonce udělala svůj rekord: 53 km za jeden den. Ale zároveň mám i svůj druhý rytmus. Mám ráda svůj klid, chvíle ticha, kdy můžu zpomalit, sednout si u cesty, užívat si obyčejnou kávu, západ slunce nebo rozhovor s poutníkem, kterého potkám jen jednou v životě. Spojení dobrodružství a klidu dělá Camino tím, co miluju nejvíc.
Právě proto bych si přála Vánoce i Silvestr 2025 strávit na Caminu – v tichu zimních cest, v jednoduchosti, která mě naplňuje, a v atmosféře poutníků, které po cestě (snad) potkám.
Termín: cca 17. 12. 2025 – 4. 1. 2026
Délka: kolem 300 km
Trasa: zatím otevřená (chci se vrátit tam, kde to miluju, nezávisle na konkrétní variantě)Budu moc vděčná za rady:
kterou zimní trasu kolem 300 km doporučujete ❄️
co sbalit na Camino v prosinci
zkušenosti s albergy, počasím a fungováním tras v zimním obdobíSpolečnost na cestě není nutná, ale pokud by se našel někdo, kdo by chtěl zakončit rok 2025 netradičně, ráda se potkám. Možná jen na pár kilometrů, možná na kávu, možná utvořit nové přátelství, možná na setkání až v Santiagu
Buen Camino a děkuji za všechny rady!
Veru – rychlochodka copatá
Michal Mcleek MašekHostAhoj!
Také pravděpodobně vyrazím (rozmýšlím se v těchto dnech) na camino přes Vánoce, asi 20. 12. – 3./4. 1. Chci jít z Porta (nevím, jestli pobřeží nebo vnitrozemí) a pak pokračovat ještě na Finisterru a/či do Muxie.
Cestu jsem plánoval už přes loňské Vánoce, nakonec to nevyšlo, ale byl jsem v kontaktu s pár lidmi, kteří vyrazili a psali pár informací, na které se ptáš:
1) Je potřeba si vzít opravdu o trochu více oblečení (standardně chodím celé camino francés jen s malým „příručním“ (letecký termín) batůžkem s cca 5 kg), ale loni bylo úžasné počasí: přes den 15-19 C ve stínu, v noci kolem 8 C, moře 11 C. A navíc málo srážek. Ty v tomto období v Galicii i Portugalsku bývají časté a vydatné. Zvláště v Galicii pršívá i několik dnů v kuse bez přestávky. Doufejme, že snad bude letos zase pěkně…
2) Kvůli krátkým dnům je třeba počítat s tím, že v daném období poutníci chodí část denní cesty s čelovkou (tu v létě nepřibaluji, i když ji spousta lidí vozí). Jinak není třeba přibalovat nic speciálního.
3) Albergy fungují, ale jen některé. Ubytování lze kombinovat s možnostmi aplikace booking.com, včera jsem koukal například na nabídku ubytování na silvestrovskou noc v Santiagu a bylo tam toho (zatím) dost za cenu kolem 40 E. Na Silvestra bych se ale raději už viděl u oceánu, kde to bylo o něco dražší.
Toť vše, víc jsem toho nezjistil…
Přeji ti buen camino a možná se někde potkáme!
Michal Mcleek Mašek (Plzeň) -
AutorPříspěvky